Vipassyana meditatie (lhag-thong)


Evenementgegevens

Dit evenement vindt plaats van 14 februari 2018 tot en met 29 januari 2020. De eerstvolgende keer is op 31 juli 2019 20:00

  • Categorieën:
  • Toekomstige data:

vipassana meditatie
vipassana meditatie

Vipassyana- of inzichtmeditatie is een boeddhistische meditatievorm die vooral in de zuidelijke landen van Azië wordt beoefend en waarbij het ontwikkelen van opmerkzaamheid centraal staat. Doel van de meditatie is leren observeren wat er hier-en-nu in je eigen lichaam en geest gebeurt, zonder over te gaan tot het ’veroordelen en beoordelen’ van wat je waarneemt.

De beoefening van de meditatie leidt tot inzicht en het zich beter realiseren hoe vergankelijk, kwetsbaar en onbeheersbaar alles is. Je leert opmerkzaam te zijn door je te concentreren op je lichaam of op je ademhaling, maar ook op een gevoel, gedachte of emotie. Je kunt deze vorm van meditatie beschouwen als een bewustwordingsproces naar helderheid.  Ook kunnen we vipassyana meditatie afwisselen met samatha meditatie, wat kalm of kalmte betekent (Samantadabhra). Een techniek uit het theravada (grote voertuig) afkomstig van het hinayana (kleine voertuig in de boeddhistische leer). Samatha is goed te combineren met vipassyana; ze hebben beide tot doel de geest tot kalmte en rust te brengen en te komen tot inzichten wat onze dharma bewerkstelligt, waardoor ups en downs in het leven beter te hanteren zijn.